Klasická smaženice z čerstvých hub

Klasická smaženice z čerstvých hub
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    30 min

Češi jsou národem houbařů a není divu, houby jsou naprosto skvělou ingrediencí při vaření a klasická smaženice patří k nejznámějším receptům z lesních hub!

Klasická smaženice z čerstvých hub je naprosto jednoduchá na přípravu a potřebujete k její přípravě jen opravdu málo základních surovin. Smaženice je sytá a hodí se klidně i jako oběd. Nejčastější přílohou bývá čerstvý nebo opečený chléb (topinka). Ideální je do smaženice dát směs lesních hub, ale můžete ji připravit i z jednoho konkrétního druhu. Do smaženice dávám klasicky hříbky, klouzky, křemenáče a další druhy, které zrovna najdu.

Suroviny na smaženici

Suroviny na klasickou smaženici z čerstvých hub

  • máslo, sádlo nebo olej
  • 400 g čerstvých hub
  • 4 vejce (1 na porci)
  • 2 střední cibule
  • trochu vody
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • sůl & pepř
  • čerstvý tymián
  • bylinky na ozdobu

VIDEORECEPT

Postup přípravy klasické smaženice z lesních hub

  • Nejprve si dobře očistěte lesní houby a poté je nakrájejte na středně velké kostky. Cibuli pokrájejte najemno a česnek s trochou čerstvého tymiánu si nasekejte.
  • Na pánvi nebo v hrnci si rozehřejte 1-2 lžíce tuku a restujte česnek s cibulí na kostičky tak, aby cibule zesklovatěla. Přidejte pokrájené a očištěné houby, osolte, opepřete, přidejte kmín a pár minutek restujte.
  • Houby zalijte trochou vody a dalších 15 minut nechte podusit pod pokličkou. Nakonec přidejte trochu čerstvého tymiánu a rozšlehaná vejce. Ještě znovu osolte a opepřete, stáhněte oheň a nechte vejce za stálého míchání ztuhnout. Pozor, aby vejce nebyla vysušená, nedělejte je příliš zprudka.
  • K topince si na oleji klasicky osmažím plátek chleba, na který smaženici servíruji a nakonec posypu nasekanou pažitkou.

Chutnala vám klasická smaženice? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Klasická smaženice

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.